«Поліненасичені жирні кислоти є важливими складовими клітинних мембран. Вони збільшують рухливість мембран і є первинною речовиною для утворення тканинних гормонів (ейкозаноїдів). Ці гормони навіть у мінімальній концентрації є високоефективними і грають важливу роль в регуляції багатьох процесів обміну речовин, як, наприклад, при діленні клітин, при запальних реакціях і при згортанні крові.
Організм людини не може самостійно синтезувати корисні Омега-3 поліненасичені жирні кислоти, тому в раціоні обов'язково повинні бути присутніми продукти, що містять ці кислоти (деякі рослинні масла і риб'ячий жир.) Організму людини важливо надходження жирних кислот Омега 3 і Омега 6 в правильному співвідношенні ».

Олексій Борисов, канд.мед.наук, дієтолог:

Омега-3 і Омега-6. Як розібратися?

Жири обов'язково повинні бути присутніми в продуктах харчування, оскільки вони необхідні для формування нервової системи, є структурним компонентом клітинної стінки, беруть участь в регуляції життєво важливих процесів організму.

Де ж золота середина, і чи всі жири безпечні?

Жири, які містяться в таких продуктах як масло, риба, м'ясо і молоко, складаються з гліцерину і жирних кислот.

Існує кілька груп різновидів жирних кислот, які містяться в певних продуктах:

    Насичені ЖК - надходять в організм, в основному, з продуктами тваринного походження (свинина, яловичина, масло, сало) - беруть участь в синтезі холестерину, забезпечують організм енергією, але в більших кількостях шкодять здоров'ю.

    Трансжири - продукт рослинного походження, який штучно гідрогенізують, в результаті чого з рідкого рослинного масла виходить твердий шматок маргарину. Найнебезпечніший клас речовин, оскільки не може нормально метаболізуватися, і забруднює організм.

    Мононенасичені ЖК - здатні знижувати рівень холестерину в крові, запобігаючи патології кардіоваскулярної системи. Містяться у всіх рослинних оліях, в мигдалі, волоських горіхах і оливках.

    Поліненасичені ЖК - цей клас жирних кислот, їх властивості та джерела отримання організмом детальніше розглянуто нижче.

Насичені жири Ненасичені жири
Мононенасичені Поліненасичені
Омега-9 Омега-3 Омега-6
Вершкове масло та молочні жири Оливкове масло Рибячий (та нерпичий) жир Соняшникове масло
М'ясо, сало, тваринні жири Арахісове масло Кедрове масло Кукурудзяне масло
Пальмове масло Авокадо Лляне масло Горіхи та насіння
Кокосове масло Маслини Рапсове (ріпакове) масло Бавовняне масло
Масло какао М'ясо птиці Масло грецького горіха Соєве масло

Функції омега-3 і омега-6 в організмі

Есенціальні або незамінні жирні кислоти необхідні для синтезу простагландинів і ряду інших речовин.

Простагландини - біологічно активні речовини ліпідної природи, які діють на зразок ферментів, можуть звужувати і розширювати просвіт бронхів, регулюють скорочення мускулатури шлунково-кишкового тракту, органів малого таза, впливають на секреторну активність шлунку.

Омега-3 - основа для синтезу простагландинів із заспокійливою та розслаблюючою дією, тоді як простагландини, синтезовані з омега-6, беруть участь в запальних процесах. Тому дисбаланс жирних кислот може призвести до ослаблення імунітету, підвищення кров'яного тиску, розвитку алергічних реакцій і запалення.

З омега-6 в організмі синтезуються інші жирні кислоти, наприклад, гамма-ліноленова кислота, яка застосовується в складі препаратів для лікування ревматоїдного артриту, нормалізує стан шкіри при екземі, дерматиті та інших захворюваннях.

 


Вплив есенціальних жирних кислот на організм:

    Нервова система. Омега-3 і Омега-6 захищають мозок від старіння, запобігають розвитку хвороби Альцгеймера, циклотимічних, маніакально-депресивних станів, шизофренії. Люди з недоліком омега-3 в раціоні погано навчаються, скаржаться на погіршення пам'яті і нервові розлади.

    Серце і судини. Ейкозапентаєнова і докозагексаєнова жирні кислоти (ЕПК і ДГК), що відносяться до омега-3, мають судинорозширювальну дію, стабілізують артеріальний тиск і знижують рівень ліпідів в крові. За рахунок цього зменшується кількість поганого холестерину, виключається ймовірність утворення бляшок в судинах. При наявності холестеринових бляшок омега-3 і омега-6 сприяють їх стабілізації, запобігаючи утворенню тромбів.

    Онкопротектор. Компоненти омега-3, ЕПК і ДГК, уповільнюють процеси росту пухлин, запобігають раку молочної залози у жінок і нормалізують менструальний цикл. Шведські дослідники довели, що присутність в раціоні достатньої кількості омега-3 зменшує ймовірність раку простати у чоловіків. Омега-3 стимулює утворення нових судин, посилює протипухлинний імунітет і захищає організм від утворення нових вогнищ внаслідок поширення онкогенних клітин.

    Шкіра і волосся. Омега-3 і омега-6 допомагають зберегти пружність і еластичність шкіри надовго, запобігаючи її старіння, відновлюють ліпідний бар'єр. Підсилюють харчування волосяного фолікула, за рахунок чого волосся стає блискучим і більш товстими, менше схильним до ламкості. Щоденний прийом 500 мг омега-3 протягом трьох місяців допомагає вилікувати екзему, значно покращує стан шкіри при атопічному дерматиті.

 


Правильне співвідношення жирних кислот

Ферментні системи, які відповідають за метаболізм омега-6 і омега-3, збігаються, а це значить, що при наявності надмірної кількості омега-6 (яка зустрічається набагато частіше, ніж омега-3) інша жирна кислота не буде засвоюватися.

Тому потрібно ретельно контролювати співвідношення омега-3 і омега-6 в раціоні, воно повинно бути рівним один до чотирьох відповідно.

Але дотримуватися балансу між омега-3 і омега-6 не так-то просто! Омега-3 дуже чутлива до зовнішніх чинників і легко руйнується при впливі сонячного світла, термічній обробці і контакті з повітрям. Пероксиди - продукти окислення жирних кислот - небезпечні для організму, так що замість корисної дії омега-3 є ризик завдати шкоди здоров'ю.

Так, багатим джерелом есенціальних жирних кислот є лляне масло, але при зберіганні в прозорій ємності воно швидко починає гірчити, що свідчить про руйнування омега-3 і утворення вільних радикалів. На цьому маслі не можна смажити, оскільки вищеописані процеси прискорюються в багато разів, а отриманий продукт становить небезпеку для здоров'я.


 

Співвідношення ПНЖК: Омега-6 : Омега-3 в маслах:

  • Соняшникове: Омега-6 = 60%, Омега-3 = 1%
  • Оливкове: Омега-6 = 12%, Омега-3 = 0%
  • Соєве: Омега-6 = 51%, Омега-3 = 10,3%
  • Бавовняне: Омега-6 = 51%, Омега-3 = 0%
  • Конопляне: Омега-6 = 54%, Омега-3 = 26%
  • Лляне: Омега-6 = до 30%, Омега-3 = до 44%
  • Рапсове (ріпакове): Омега-6 = 15%, Омега-3 = 8%
  • Арахісове: Омега-6 = 17%, Омега-3 = 0%
  • Кукурудзяне: Омега-6 = 44%, Омега-3 = 0%
  • Кунжутне: Омега-6 = 60%, Омега-3 = 0%
  • Горіхове: Омега-6 = 68%, Омега-3 = 9%
  • Кедрове: Омега-6 = 37%, Омега-3 = 23%
  • Грецького горіха: Омега-6 = 53%, Омега-3 = 10,5%

Звідки омега-3 і омега-6 надходять в організм

Звичайно, стежити за тим, щоб в раціоні завжди присутні необхідні організму речовини, вітаміни, мінерали, есенціальні жирні кислоти і білки з багатим амінокислотним складом досить складно, так що багато хто вибирає більш простий шлях - використання добавок.

Біологічно активні добавки як джерело омега-3 і омега-6 не завжди надійні. Перевірити склад капсул в домашніх умовах неможливо, так що доводиться розраховувати на сумлінність виробника. Вчені Руфус Тернер і доктор Карлін Маклін провели дослідження, в ході яких було виявлено, що в риб'ячому жирі, доступному в продажу, кількість омега-3 відрізняється від зазначеної на упаковці. Під час зберігання і транспортування відбуваються процеси окислення омега-3, сліди первинно і вторинно окислених жирних кислот були виявлені майже у всіх досліджуваних зразках. Такий продукт не тільки не зробить вас здоровішими, а й може спровокувати запалення, надати канцерогенну дію.

Тому як джерело есенціальних жирних кислот краще використовувати натуральні продукти - в разі, якщо омега-3 вже піддалася окисленню, ви можете визначити це по запаху або специфічному смаку. Крім того, у продуктів харчування короткий термін придатності, так що омега-3 має надходити в організм, раніше, ніж встигне зруйнуватися.

 


Де ще можна взяти Омега 3?

Оптимальна для здоров'я доза - 1 г (1000 мг). Максимально безпечна добова цифра залежить від джерел Омега-3 - не більше 7-8 г у вигляді риб'ячого жиру в капсулах і необмежено у вигляді звичайної їжі.

Давайте подивимося, з яких продуктів можна отримати щодня 1-2г омега-3 (в таблиці вказано кількість омега 3 на 100г продукту)

 

Як бачите, найоптимальнішим джерелом ОМЕГА-3 жирних кислот є риб'ячий жир, отриманий з м'яса риб (але не з печінки!)

 


А де взяти Омега 6?

Вміст омега-6 в продуктах харчування: (орієнтовний наявність у 100 г)

Добова потреба в незамінних жирних кислотах становить до 4-10 г, причому не менше четвертини з цієї дози повинно припадати на омега-3 жирні кислоти, які є дифіцитними в сучасному харчуванні українців.

 


Риба як джерело омега-3 і омега-6

Морська риба вважається найкращим джерелом есенціальних жирних кислот, кількість омега-3 доходить до 2 грам на 100 грам продукту. Форель, скумбрія, лосось, і сардини містять від 1 до 2 г / 100 г омега-3. В атлантичного оселедця, порівняно недорогій рибі, її міститься до 3 грам на 100 г продукту. Пам'ятайте про те, що при термічній обробці утворюються вільні радикали і жирні кислоти набувають канцерогенних властивостей, тому вживати рибу краще в засоленном вигляді.

Включати рибу в раціон слід з обережністю - в рибі із забруднених водойм може міститися ртуть, свинець та інші важкі метали. Через те, що риби у великих кількостях поїдають фіто- і зоопланктон, в них швидко акумулюються токсини, які при тривалому вживанні в їжу можуть викликати ряд патологій, серед яких - захворювання шлунково-кишкового тракту, нервової системи, ріст і утворення пухлин.

 


Рослинні джерела омега-3 і омега-6

Рослинні масла також містять незамінні жирні кислоти, але в більшості з них баланс порушений в сторону омега-6. Гарбузова, соєва, горіхова і конопляна олію містять набагато більше омега-6, ніж омега-3, а в соняшниковій і кукурудзяній олії омега-6 практично відсутня.

Два всесвітньо визнаних лідера за вмістом незамінних жирних кислот - лляне і рижієве (рижикове,  Camelina sativa) масло, в них пропорція омега-3 до омега-6 дотримана, тому регулярне вживання їх в їжу дозволить забезпечити організм цінними нутрієнтами, навіть якщо ви не вживаєте продукти тваринного походження.

У лляній олії крім ряду незамінних жирних кислот, серед яких альфа- і гамма-ліноленова, докозогексаєнова і ейкозопентаєнова кислота, містяться вітаміни групи B в кількості, що дозволяє покрити всю добову необхідність в цих речовинах навіть при невеликій кількості вживання. Фітостероли, лецитин і мінеральний комплекс, що складається з фосфору, магнію, калію, цинку і заліза дозволяють підтримувати баланс мікроелементів в організмі і уникнути розвитку алергічних захворювань, залізодефіцитної анемії і патологій ендокринної системи.

До недоліків лляної олії відносять її порівняно невеликий термін придатності. У закритому стані в затемненні і при невисоких температурах вона може зберігатися до шести місяців, а після розкупорка ємності при контакті з повітрям ліпіди починають окислюватися і утворюються пероксиди, так що термін придатності скорочується до 30 днів.

Рижієве масло позбавлене недоліків льняного, оскільки містить природні антиоксиданти - вітаміни A і E, що дозволяють зберегти омегу-3 в цілості. Кількості омега-3 в олії з насіння рижію посівного вдвічі перевищує кількість омега-6, і становить майже 40% всього продукту.

В ході клінічних досліджень вчені з Фінляндії з'ясували, що досить вживати всього 30 грам Рижієвого масла в день, щоб значно зменшити наслідки вживання насичених жирів, знизити рівень холестерину в крові.

Включити омега-3 і омега-6 в раціон затятого вегетаріанця неважко, досить знати продукти, що містять есенціальні кислоти. Так, крім масла, насіння льону та рижію посівного, омега-3 міститься в листі салату, шпинаті, зелені кульбаби, волоських горіхах і капусті брокколі.

Пам'ятайте про співвідношення незамінних жирних кислот: так, в горіхах омега-3 в чотири рази менше, ніж омега-6 - ідеальна пропорція, якщо у вашому раціоні не присутні продукти з підвищеним вмістом омега-6. А ось кунжутне масло хоч і багате омега-6, але омега-3 містить в 100 разів менше, тому жирна кислота просто не засвоїться.

У лляній олії омега-3 в чотири рази більше, ніж омега-6, тому її можна розбавляти з соняшниковою, кунжутною, оливковою олією до співвідношення 1: 4.

 


Що ми знаємо про поліненасичені жирні кислоти?
Поліненасичені жирні кислоти є важливими складовими клітинних мембран. Вони збільшують рухливість мембран і є первинною речовиною для утворення тканинних гормонів (ейкозаноїдів). Ці гормони навіть у мінімальній концентрації є високоефективними, відіграючи важливу роль в регуляції багатьох процесів обміну речовин, як, наприклад, при діленні клітин, при запальних реакціях і при згортанні крові.

Більшість людей, на жаль, не знає, що поліненасичені жирні кислоти ОМЕГА-3 не виробляються в організмі, і їх також необхідно споживати ззовні, як і вітаміни. Поліненасичені кислоти ОМЕГА-3, необхідні організму людини для нормального жирового обміну і підтримки в порядку мембранних стінок клітини. Вони мають велике значення в регуляції багатьох фізіологічних процесів організму людини.

Достатній вміст омега-3 жирних кислот у раціоні відчутно знижує ризик виникнення та розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту, високого тиску крові, депресії, синдрому дефіциту уваги і гіперактивності, болів в суглобах, а також багатьох захворювань шкіри. Окремі дослідження показали, що омега-3 жирні кислоти можуть стимулювати імунну систему й захищати нас від цілої низки захворювань, включно з хворобою Альцгеймера. Онкологи відзначають, що жирні кислоти ОМЕГА-3 уповільнюють розвиток пухлин і є додатковим і ефективним засобом їх профілактики, в тому числі і раку молочної залози.

Кислоти омега-3, які у великій кількості містяться в маслі лосося, можуть впливати на біологічне старіння людини. Ці речовини перешкоджають укорочення кінцевих ділянок хромосом, теломерів, сповільнюючи тим самим старіння.

Омега-3 кислоти позитивно діють і на клітини головного мозку, допомагаючи запобігти розвитку проблем з пам'яттю і увагою, викликаних віком або хворобою.

Вирішальну роль Омега 3 грають уже на самому початку розвитку організму людини. Без їхньої участі не може бути нормального розвитку сітківки і мозку дитини. Представницям прекрасної статі необхідно починати приймати продукти з омега-3 або капсули рибного масла ще на етапі планування вагітності. Ці речовини не можуть синтезуватися організмом, тобто. незамінні і їх необхідно додавати в їжу самому. Якщо в період вагітності організм матері не отримує достатньої кількості Омега 3, то вкрай високий ризик розвитку неврологічних захворювань у дитини

ОМЕГА -3 допомагають значно поліпшити дитячу пам'ять і збільшити зосередженість уваги, необхідні в організмі малюка для здоров'я волосся, шкірних покривів, закладки та правильного формування його корінних зубів. Дефіцит кислот викликає сухість шкіри і призводить до діатезу

Важливо пам'ятати, що жирні кислоти Омега 3 - це своєрідний будівельний матеріал для волосся і нігтів людини.

Для здоров'я чоловіків ці жирні кислоти мають особливе значення, тому що Омега -3 знижують ризик виникнення онкології простати. У раціон настійно рекомендується включити рибу жирних сортів або добавки риб'ячого жиру. В цьому випадку запальні процеси, якщо вони є, значно зменшуватися і ризик розвитку раку простати зводиться до мінімуму.

Омега-3 жирні кислоти - це не одна поживна речовина, а комплекс поживних речовин, який включає ейкозапентаєнову (ЕПК) і докозагексаєнову (ДГК) кислоти. Обидві містяться у значній кількості в тканинах тіла холодноводних риб, що є однією з причин нестачі їх у раціоні такої великої кількості людей.

Раціон майже 80% українців бідний на омега-3 жирні кислоти. Ця хронічна недостатність стає причиною, як різноманітних порушень обміну речовин, так і серйозних захворювань.


Жирні кислоти Омега 3:

  • Активізують клітини організму
  • Важливі для зору і судин
  • Сприяють зміцненню імунітету
  • Позитивно впливають на стан шкіри, волосся, нігтів
  • Беруть участь в обміні речовин і в роботі головного мозку
  • Мають бактерицидну, протизапальну дію
  • Тонізують, є сильним антиоксидантом
  • Беруть участь в роботі травних органів
  • є структурною одиницею біологічних мембран клітин мозку, сітківки ока, забезпечують нервову передачу між нейронами;
  • проникають через плаценту, забезпечуючи повноцінний розвиток центральної нервової системи плода.
  • сприяють кращому засвоєнню кальцію і магнію клітинами, полегшуючи транспорт цих мінералів через мембрани
  • знижують рівень холестерину і тригліцеридів у крові
  • при поєднанні з Омега-6 жирними кислотами  – у співвідношенні 1:4 сприяє адекватному синтезу простагландинів 1 і 3 груп, що призводить до зменшення в'язкості крові. А також гальмує дію ферменту циклооксигенази, що знижує рівень лейкотрієнів, що викликають запальні і алергічні реакції
  • надають профілактичну дію на онкозахворювання, особливо при хронічних гінекологічних захворюваннях.

 


ЗБАЛАНСОВАНЕ ХАРЧУВАННЯ
Не всяка риба корисна!
Риба, вирощена на рибних фермах, містить в своєму жирі менше Омега-3 кислот, ніж риба з природних водойм. Вся справа в різноманітності харчування. Омега-3 кислоти сконцентровані в дрібних рачках і водоростях, якими багаті природні водойми, а в рибних господарствах раціон в основному складається з комбікормів. Але здоров'я безцінне! На нашому столі повинно бути 2-3 порції свіжої жирної риби в тиждень, загальною вагою 750 г, що не завжди можливо. Необхідно також враховувати, що в процесі зберігання і кулінарної обробки риби Омега-3 жирні кислоти окислюються і втрачають свої цінні властивості. Те ж саме відноситься і до консервованої риби. Проблему вирішує комплекс Super Omega 3 activ.

 

Показання до застосування:

- серцево-судинні захворювання (профілактика атеросклерозу, гіпертонічна хвороба, інфаркт, інсульт)
- артрозо-артрити будь-якого походження
- аутоімунні захворювання (системний червоний вовчак, розсіяний склероз, ревматоїдний артрит, системна склеродермія тощо)
- захворювання нервової системи (слабоумство, хвороба Альцгеймера, порушення пам'яті, мігрень, стан після інсульту, неуважність, зниження концентрації уваги і т. д.)
- цукровий діабет і профілактика його ускладнень
- шкірні захворювання (псоріаз, екзема, нейродерміт та ін), трофічні виразки
- ураження кісток (переломи, остеомієліт, остеопороз і ін)
- виразкова хвороба шлунка і 12 палої кишки
- профілактика злоякісних новоутворень, у тому числі молочної залози

Протипоказання: індивідуальна непереносимість інгредієнтів.

 

ФАКТ:

• Історія виявлення корисних властивостей жирних кислот Омега 3 пов'язана зі спостереженням, що у населення Гренландії практично відсутні серцево-судинні захворювання. Вчені шукали причину цього і виявили її в регулярному вживанні в їжу жирної риби, в якій містяться жирні кислоти Омега-3
• У 1999 році було проведено дослідження Центру профілактики в Італії (Prevenzione Coordinating Centre, GISSI). Протягом 3,5 років понад 11 тисяч людей, які перенесли серцево-судинні захворювання, щодня брали 1 г жирних кислот Омега 3. Результати підтвердили, що включення в раціон Омега 3 зменшує число повторних захворювань на 6%.
• Дослідження Національного інституту здоров'я США підтверджує, що включення в раціон жирних кислот Омега 3 сприяє поліпшенню роботи мозку, конкретно - розумові, мовні здібності і моторику.
• Вчені Оксфодского університету показали, що у 40% дітей з порушеннями координації рухів покращилися здатності до читання та письма при регулярному використанні Омега 3 (в дослідженні брали участь більше 300 школярів).

 


Super Omega 3 activ містить цінні поліненасичені жирні кислоти риб'ячого жиру і масла ослинника. Цей особливий риб'ячий жир отримують виключно з морських риб, що живуть на мілинах, багатих планктоном. Тому природна концентрація ейкозопентаенової кислоти (ЕРА) і декозогексаенової кислоти (DHA) дуже висока.

 

Omega3Переваги Super Omega 3 activ

  • Omega-3 жирні кислоти з сардин, скумбрії і тунця
  • З риб південноамериканського узбережжя Тихого океану
  • Кожна капсула Омега-3 містить п'ять цінних інгредієнтів: риб'ячий жир; масло примули вечірньої; бета-глюкан з ячменю; рослинні масла.
  • Сприяє зниженню рівня холестерину і таким чином підтримує еластичність судин, а також прохідність і рухливість клітинних мембран.
  • Зручна для використання форма - капсули.
  • Не містить ГМО і лактози.

60 капсул / 100,8 г

 

Високоякісна харчова добавка з жиру глибоководних риб. Містить поліненасичені жирні кислоти - унікальне джерело життєвих сил і корисних речовин для організму, які особливо цінні для серцево-судинної системи і мозку.

 

Рекомендації по використанню:

Щодня 3 капсули на день разом з прийомом їжі.
 

Активні інгредієнти:
• Концентрат риб'ячого жиру, джерело жирних кислот
• Масло примули вечірньої, джерело жирних кислот
• Бета-глюкан з ячменю
• Цінні рослинні масла

 

 

ЗБАЛАНСОВАНЕ ХАРЧУВАННЯ
Не всяка риба корисна!
Риба, вирощена на рибних фермах, містить в своєму жирі менше Омега-3 кислот, ніж риба з природних водойм. Вся справа в різноманітності харчування. Омега-3 кислоти сконцентровані в дрібних рачках і водоростях, якими багаті природні водойми, а в рибних господарствах раціон в основному складається з комбікормів. Але здоров'я безцінне! На нашому столі повинно бути 2-3 порції свіжої жирної риби в тиждень, загальною вагою 750 г, що не завжди можливо. Необхідно також враховувати, що в процесі зберігання і кулінарної обробки риби Омега-3 жирні кислоти окислюються і втрачають свої цінні властивості. Те ж саме відноситься і до консервованої риби. Проблему вирішує комплекс Super Omega 3 activ.
До складу комплексу Омега-3 входить жир глибоководних риб (сардин, скумбрії і тунця, які мешкають в південній частині Тихого океану). Серед них дві поліненасичені жирні кислоти:
ЕРА (ейкозапентаєнова кислота) і DНА (докозагексаєнова кислота). Вони важливі для збереження функцій серця. Фахівці рекомендують прийом мінімум 250 мг DНА щодня. Super Omega 3 activ гарантує надання щоденно DНА - 420 мг.

 

 

У щоденному рекомендованому кількості Super Omega 3 activ міститься:

Жирні кислоти Омега 3 1260 мг
В т.ч. ЕРА 630 мг
DНА 420 мг
Бета-глюкан 450 мг

 


 

ВІТАЛ ПЛЮС

олія лосося в капсулах

Кількість: 60 КАПСУЛ
 

Капсули «ВІТАЛ ПЛЮС» містять концентрат олії лосося, що мешкає в холодних водоймищах Далекого Сходу.

Важливо!!! У виробництві ВІТАЛ ПЛЮС використовується лосось який живе в дикій природі, на фермах, натуральний, глибоководний і масло отримано методом прямого холодного віджиму, що дозволяє зберегти високу концентрацію саме тих елементів, заради яких і слід вживати цей препарат.

 

 

Дозування: Дорослим і дітям від 12 років – по 1-2 капсули 3 рази в день під час їжі протягом місяця.

Дозування для дітей:

З 2 до 6 років по 1 капсулі 1 раз на день під час їжі.

З 6 до 12 років по 1 капсулі 2 рази в день під час їжі.

Склад капсули: концентрат олії лосося 500 мг, в т. числі мінімум 30% поліненасичених жирних кислот ОМЕГА-3 : ейкозапентаєнова кислота (ЕПК 18%) – 90 мг, докозагексоеновая кислота (ДГК 12%)-60 мг.

 


NUTRILITE™ Комплекс Омега-3, який містить оптимальне співвідношення омега-3 жирних кислот (ЕПК - ейкозапентаенову і ДГК- докозагексаенову кислоти), рекомендований до вживання всім, хто страждає на будь-які запальні процеси, незалежно від їх локалізації (наприклад, ревматоїдний артрит, атопічний дерматит і навіть розсіяний склероз), інфекційні та вірусні захворювання, а також для щоденного вживання – людям із захворюваннями серця та судин. Одна капсула NUTRILITE Комплекс Омега-3 забезпечує організм приблизно такою ж кількістю омега-3 жирних кислот (ЕПК та ДГК), що і 28 г сьомги, тунця чи сардин.

 

Характеристики:

  • Забезпечує організму ті жирні кислоти, яких може бракувати у щоденному раціоні внаслідок недостатнього споживання океанічної риби, особливо сьомги, тунця й сардин
  • Одна капсула забезпечує організму приблизно таку ж кількість омега-3 жирних кислот (ЕПК та ДГК), що і 28 г сьомги, тунця чи сардин
  • Не містить штучних барвників, смакових добавок та консервантів

 

Переваги:

  • Омега-3 ЖК - необхідний компонент раціону кожної людини для забезпечення її оптимальної життєдіяльності. 
  • Належать до ессенціальних (незамінних) ЖК, тобто не синтезуються в організмі людини і повинні надходити з їжею.
  • Нормалізують жировий обмін, тиск крові, допомагають зберігати еластичними судини і майже на 75% попереджують відкладення «шкідливого» холестерину на внутрішніх стінках артерій, тобто є речовиною № 1 у профілактиці атеросклерозу.
  • Омега-3 ЖК, подібно до аспірину, мають антиагрегантні властивості, тобто розріджують кров, не дають злипатися тромбоцитам та запобігають утворенню тромбів, які є причиною виникнення інсультів та інфарктів.
  • Достатній вміст Омега-3 жирних кислот у раціоні сприяє синтезу особливих речовин, які пригнічують запальні процеси та сповільнюють прогресування атеросклерозу.
  • Омега-3 ЖК покращують функції нервової системи, чим сприяють концентрації уваги, покращують пам’ять, зір, попереджують розвиток нервових та психічних розладів.
  • Незамінні у комплексному догляді за станом шкіри, нігтів та волосся, сприяють якісному оновленню клітин шкіри, зволоженню шкіри «зсередини», зменшують сухість, лущення та почервоніння, сповільнюють утворення зморшок.

Інгредієнти:

 

ХАРЧОВА ЦІННІСТЬ В ОДНІЙ КАПСУЛІ

Енергетична цінність .......................................................10,7 ккал (44,8 кДж)
Білків ...................................................................................0,284 г
Вуглеводів ...........................................................................0,152 г
Жирів ...................................................................................1,0 г
З них насичених .................................................................0,25 г
мононенасичених ..............................................................0,23 г
поліненасичених ...............................................................0,51 г

З яких:
Ейкозапентаєнової кислоти (ЕПК) ...................................180 мг
Докозагексаєнової кислоти (ДГК) ....................................120 мг
Вітаміну E .............................................................................5 мг

СКЛАД (НА ОДНУ КАПСУЛУ): ОМЕГА-3 ЖИРНI КИСЛОТИ IЗ РИБ’ЯЧОГО ЖИРУ, ЕПК
(ейкозапентаєнова кислота)-180,0 мг), ДГК (докозагексаєнова кислота)-120,0 мг), ВIТАМIН Е - 5 мг;
ДОПОМIЖНI РЕЧОВИНИ: ЖЕЛАТИН, ГЛІЦЕРИН (Е422), СОЄВА ОЛІЯ.

 

Рекомендоване використання:

  • Підходить для діабетиків (вміст вуглеводів та калорій мізерний)
  • Не містить клейковини
  • Не містить лактози

Рекомендована доза

  • Вживайте по одній капсулі на добу під час їди.

Застереження

Зберігайте у недоступному для дітей місці. Цей продукт не може замінити повноцінного харчування. Не перевищуйте рекомендовану добову дозу. Зберігайте пляшечку щільно закритою.

Вагітним жінкам, жінкам-годувальницям, а також особам, які приймають ліки для розрідження крові, перед вживанням слід отримати консультацію лікаря.

 


 

Порівняння виробників - склад капсули:

  LR H&B (Німеччина) Vivasan (Швейцарія) Amway (США)
Жирні кислоти Омега 3 420 мг 150 мг ? 300 мг
ЕРА 210 мг 90 мг 180 мг
DНА 140 мг 60 мг 120 мг
Бета-глюкан 39 мг    
Розмір Великий Малий  
Кількість капсул 60 60 90
Вартість 615,00 (439,29) 473,20 (364,00) 695,12 (534,71)
Вартість 1 капсули 10,25 (7,32) 7,89 (6,07) 7,72 (5,94)
Вартість 1 мг діючої речовини 0,0244 0,0526 0,0257
Вартість 1 капсули відповідно
до вмісту діючої речовини, та
яка буде ціна в аналогів
150 мг = 3,66
300 мг = 7,32
420 мг = 10,25
150 мг = 7,89
300 мг = 15,78
420 мг = 22,09
150 мг = 3,86
300 мг = 7,72
420 мг = 10,79
Вартість 1 банки відповідно
до вмісту діючої речовини, та
яка буде ціна в аналогів в
розрахунку на 60 капсул
(ціна роздрібна)
150 мг = 219,60
300 мг = 439,20
420 мг = 615,00
150 мг = 473,20
300 мг = 946,80
420 мг = 1325,40
150 мг = 231,60
300 мг = 463,20
420 мг = 647,40

 

Словник активних інгредієнтів:

 

  
ЕРА (ейкозапентаєнова кислота) DHA (докозагексаєнова кислота)
Поліненасичені жирні кислоти володіють протизапальними властивостями завдяки чому допомагають полегшити симптоми ряду захворювань, пов'язаних із запаленнями (артрит та інші), покращують функції мозку, зменшують стрес, запобігають алергію, допомагають в профілактиці і лікуванні поведінкових розладів. ЕРА корисна для серцево-судинної системи, допомагає зняти запалення в різних органах і тканинах, має властивості антидепресанту. DHA необхідна для хорошого зору, здоров'я нервової системи, стану шкіри.

 

Бета-глюкан з ячменю
Сприяє зміцненню імунітету. Допомагає нормалізувати рівень ліпідів в крові. Сприяє зниженню рівня холестерину. Є потужним антиоксидантом.

Вітамін D
Забезпечує правильний метаболізм фосфору і кальцію, є фактором профілактики діабету, сприяє засвоєнню вітаміну А.

Вітамін А (ретинол)
Важливий для зору, нормального функціонування імунної системи. Антиоксидант. Сприяє захисту від грипу, застуд, різних інфекцій.

Масло примули вечірньої
Містить незамінні ненасичені жирні кислоти та інші цінні речовини.  Використовується при захворюваннях нирок, діабеті, артриті та ін. Сприяє регуляції «поганого» холестерину і нормалізації тиску і гормонального фону. Сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань. Допомагає зміцнити клітинні мембрани, стінки кровоносних судин, кістки. Корисно для шкіри.

Рослинні масла
Цінними є в зв'язку з високим вмістом ненасичених жирних кислот ліноленової і лінолевої, які не виробляються організмом, а також фосфоліпідів. За допомогою цих речовин відбувається побудова мембран клітин.

Риб'ячий жир
Риб'ячий жир багатий омега-3 жирними кислотами (ейкозапентаєновою і докозагексаєновою), вітамінами Е, А і D Він широко застосовується для лікування і профілактики різних захворювань. Риб'ячий жир традиційно дають дітям для профілактики рахіту і вітамінної недостатності. Для дорослих Омега-3 кислоти прославилися здат